Hrvatski jezikEnglish language
ŠEĆERNA BOLEST
Pretraži
biciklistički prvak

Istezanje tetiva

Tetive, mišići i meka tkiva se pod težinom tijela (kao idealnom mjerom) moraju pritom istezati zbog neprestano neophodne prilagodbe promjenama neravnina podloge. Uz to, da bi 'prepreku' prevladali - moraju izvršiti podizanje stopala i tijela i time se - jačaju.

košarkaš

Jačanje svih mišića

Tijekom hoda po podlozi tipa Sobne plaže® moraju se svladavati manje/veće neravnine s jedne strane i odmah zatim spuštanjem u poliuretansku pjenu težinom tijela izvlačiti i uzdizati cijelo tijelo snagom kontrakcije mišića stopala i nogu. Mišići stopala i nogu moraju tijekom takvog hoda stalno balansirati i održavati potrebnu ravnotežu tijela.

umirovljenici

Smanjeni bolovi, umor i poboljšana cirkulacija

Povećava se pokretljivost zglobova u stopalima i gležnju i jače se aktiviraju mišići stopala i nogu. Time se pojačano aktivira 'mišićna pumpa' kojom se jače potjera (ubrza) krv iz kapilara i venula u stopalima prema širim venama nogu u smjeru srca.

djeca u razvoju

Pomoć u rastu i razvoju

Preventivna i terapijska klinička primjena ove medicinske podloge bila bi svoj djeci starijoj od godine dana (čim prohodaju) do svršetka rasta bez obzira na eventualnu patologiju stopala, a još i više za one koji imaju neki od deformiteta stopala, naravno uz preporuku odgovarajućeg liječnika specijalista.

uČinak

1
2
3
4
"Svako dobro naročito zdravlja, u svakom trenutku, na svakom mjestu i gdje god se nalazili..."

SOBNA PLAŽA ® i šećerna bolest (Diabetes mellitus)

Terapijski učinak primjene kod osoba oboljelih o šećerne bolesti:

  • oko 15 % oboljelih može očekivati nastanak dijabetičkih vrijedova na stopalima
  • dijabetički vrijedovi - povećano specifično oboljevanje i smrtnost
  • nesrašteni vrijedovi - amputacija !
  • 20 - 50 % bolesnika umre u nastupajuće 3 godine po prvoj amputaciji
  • ogroman zdravstveni i financijski napor
Stoga se nameće imperativ PREVENTIVE !

Hodom po S. P. mobiliziraju se svi zglobovi stopala i gležnja i time značajno prevenira nastanak svih patoloških stanja uzrokovanih smanjenjem pokretljivosti zglobova stopala

( znanstveno* je dokazan utjecaj ukočenja zglobova stopala na nastanak dijabetičkih vrijedova stopala ! )

*(Zimny S. at al., Diabetes care 2004;27:942-946)

» pozitivno utječe na somatosenzorne proprio - i ekstero - ceptivne strukture stopala i time poboljšava držanje tijela ( poboljšava posturalnu kontrolu - ravnotežu tijela ).

» Glavni regulatorni mehanizmi posturalne kontrole djeluju prvenstveno preko gležnja !
 
  • ZNANSTVENI DOKAZI UČINKOVITOSTI - 1. studija
  • Prospektivna (pilot) studija na 15 bolesnika s tip II šećernom bolesti pokazala je signifikantno povećanje promjera i površine aa. tibialis antt. i postt. mjereno ultrazvučnom Dopller sonografijom nakon (samo) 10 dana (3 x dnevno po 10 min.) hoda po SOBNOJ PLAŽI® !
  • (izvedena na Klinici za internu medicinu KBC Rijeka pod vodstvom prof. dr. sc. Ž. Crnčević i pred objavom je znanstvenoj javnosti !)

Mr.sc. Aleksandar STOŠIĆ, dr. med, specijalist ortoped i inovator