Hrvatski jezikEnglish language
PRIMJENA
Pretraži
biciklistički prvak

Istezanje tetiva

Tetive, mišići i meka tkiva se pod težinom tijela (kao idealnom mjerom) moraju pritom istezati zbog neprestano neophodne prilagodbe promjenama neravnina podloge. Uz to, da bi 'prepreku' prevladali - moraju izvršiti podizanje stopala i tijela i time se - jačaju.

košarkaš

Jačanje svih mišića

Tijekom hoda po podlozi tipa Sobne plaže® moraju se svladavati manje/veće neravnine s jedne strane i odmah zatim spuštanjem u poliuretansku pjenu težinom tijela izvlačiti i uzdizati cijelo tijelo snagom kontrakcije mišića stopala i nogu. Mišići stopala i nogu moraju tijekom takvog hoda stalno balansirati i održavati potrebnu ravnotežu tijela.

umirovljenici

Smanjeni bolovi, umor i poboljšana cirkulacija

Povećava se pokretljivost zglobova u stopalima i gležnju i jače se aktiviraju mišići stopala i nogu. Time se pojačano aktivira 'mišićna pumpa' kojom se jače potjera (ubrza) krv iz kapilara i venula u stopalima prema širim venama nogu u smjeru srca.

djeca u razvoju

Pomoć u rastu i razvoju

Preventivna i terapijska klinička primjena ove medicinske podloge bila bi svoj djeci starijoj od godine dana (čim prohodaju) do svršetka rasta bez obzira na eventualnu patologiju stopala, a još i više za one koji imaju neki od deformiteta stopala, naravno uz preporuku odgovarajućeg liječnika specijalista.

uČinak

1
2
3
4
"Svako dobro naročito zdravlja, u svakom trenutku, na svakom mjestu i gdje god se nalazili..."

SOBNA PLAŽA ® namjenjena je:

PREVENCIJI stopala (i nogu) u djece i odraslih:

  • poticanju pravilnog rasta i razvoja stopala u dječjoj i adolescentnoj dobi,
  • jačanju stopala i nogu (i ekstrinzičkih i intrinzičnih mišića!),
  • istezanju mekih struktura stopala (tetiva, mišića, zglobnih čahura, ligamenata),
  • poboljšanju cirkulacije stopala i nogu, naročito u rizičnih skupina i bolesnika s cirkulacijskom insuficijencijom (dijabetičari!, varikozne vene, ...),
  • utjecaju na somatosenzorne proprio- i ekstero-ceptivne strukture stopala i time poboljšanju posture – ravnoteže tijela (glavni regulatorni mehanizam posturalne kontrole djeluje preko gležnja!),
  • masažom i podraživanjem refleksnih zona na tabanu stopala (tu se nalaze refleksne zone praktički svih unutrašnjih tjelesnih organa) čime se poboljšava njihova pojedinačna funkcija, ali i usklađuje njihov međusobni učinak;
refleksne točke na stopalima

KOREKCIJI stopala (i nogu) u djece i odraslih:

  • zamjena je blagotvornom i od davnina poznatom i preporučivanom učinku (morske) plaže na stopala (i noge),
  • najbolji učinak se postiže uporabom individualno izrađenih korektivnih ortopedskih uložaka (i/ili postola) i vježbanjem hoda bosim stopalima po pravoj (morskoj) i / ili SOBNOJ PLAŽI®.

Inovacijskim radom nastala je "SOBNA PLAŽA" ®, u Hrvatskoj intelektualno zaštićena (M980187). Izrađena je iz dvokomponentnog poliuretana i predstavlja imitaciju, umjetnu zamjenu (morske) plaže.

Sastoji se od (standardno) tri ploče 50x50 cm što spajanjem u niz čine podlogu (150x50 cm) namijenjenu uporabi u svakom domu, vrtiću, školi, fitness/športskom centru, rehabilitacijskom odjelu i ustanovi, banjskom lječilištu, na radnom mjestu i svugdje gdje se vodi skrb o zdravlju (naročito stopala i nogu).

Mr.sc. Aleksandar STOŠIĆ, dr. med, specijalist ortoped i inovator