Hrvatski jezikEnglish language
Mr.sc. Aleksandar STOŠIĆ, dr. med
Pretraži
biciklistički prvak

Istezanje tetiva

Tetive, mišići i meka tkiva se pod težinom tijela (kao idealnom mjerom) moraju pritom istezati zbog neprestano neophodne prilagodbe promjenama neravnina podloge. Uz to, da bi 'prepreku' prevladali - moraju izvršiti podizanje stopala i tijela i time se - jačaju.

košarkaš

Jačanje svih mišića

Tijekom hoda po podlozi tipa Sobne plaže® moraju se svladavati manje/veće neravnine s jedne strane i odmah zatim spuštanjem u poliuretansku pjenu težinom tijela izvlačiti i uzdizati cijelo tijelo snagom kontrakcije mišića stopala i nogu. Mišići stopala i nogu moraju tijekom takvog hoda stalno balansirati i održavati potrebnu ravnotežu tijela.

umirovljenici

Smanjeni bolovi, umor i poboljšana cirkulacija

Povećava se pokretljivost zglobova u stopalima i gležnju i jače se aktiviraju mišići stopala i nogu. Time se pojačano aktivira 'mišićna pumpa' kojom se jače potjera (ubrza) krv iz kapilara i venula u stopalima prema širim venama nogu u smjeru srca.

djeca u razvoju

Pomoć u rastu i razvoju

Preventivna i terapijska klinička primjena ove medicinske podloge bila bi svoj djeci starijoj od godine dana (čim prohodaju) do svršetka rasta bez obzira na eventualnu patologiju stopala, a još i više za one koji imaju neki od deformiteta stopala, naravno uz preporuku odgovarajućeg liječnika specijalista.

uČinak

1
2
3
4
"Svako dobro naročito zdravlja, u svakom trenutku, na svakom mjestu i gdje god se nalazili..."

Životopis

Aleksandar Stošić, rođen sam u Rijeci 14. lipnja 1955. god. gdje svrših osnovnu školu, gimnaziju i 1980. god. diplomirah na Medicinskom fakultetu. Kao student 3. godine, u koautorstvu, osvojih drugu nagradu Sveučilišta u Rijeci za stručno-znanstveni rad.

U veljači 1983. god. apošljavam se u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. Najprije u Prijemnoj ambulanti Sušak, a od srpnja 1985. godine u Ortopedskoj bolnici Kraljevica. Specijalistički ispit iz ortopedije položih u Zagrebu, 31. kolovoza 1990. god. Od studenog iste godine radim na Odjelu dječje ortopedije Kantrida KBC Rijeka. Od veljače 1992. do ožujka 1994. i ponovo od 1998. godine do rujna 2008. godine obnašah funkciju šefa Odjela /Predstojnika Zavoda za dječju ortopediju. Od rujna 2008. godine radim kao direktor privatne tvrtke SANDI-INVENT d.o.o.

Stupanj magistra znanosti iz područja ortopedije stekoh na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu obranivši svibnja 2003. godine magistarski rad pod naslovom ‘Značaj određivanja težišta tijela u bolesnika s idiopatskom skoliozom’. Od šk. god. 2003/04. do 2007/08. god. sudjelovao sam kao predavač i voditelj vježbi dijela kolegija Specijalne teme Studija za više fizioterapeute na Medicinskom fakultetu u Rijeci, a u statusu vanjskog suradnika Medicinskog fakulteta.

Sudjelovah kao sudionik i predavač na brojnim stručno-znanstvenim kongresima i simpozijima u zemlji i inozemstvu, a ko/autorom sam i više stručno-znanstvenih radova u raznim časopisima u zemlji i inozemstvu.

Od radova spominjem samo: sudjelovanje posterom i prvi prikaz u Hrvatskoj uvođenja multikorektivnih Bebax® postola u liječenju prirođenih mana stopala u novorođenačkoj i dojenačkoj dobi; sudjelovanje kao koautor II. kongresu inovacija u neurokirurgiji (1997. u Berlinu) i osvojenu prvu nagradu za postersku prezentaciju (kao prvi koautor) na V. pedijatrijskom Alpe-Adria simpoziju, lipnja 1997. u Rijeci; poster na međunarodnom Kongresu CEOC u Pragu 2004. itd. …

Dosadašnja edukacija iz ortopedije: dva tjedna u nekoliko ortopedskih klinika u Nizozemskoj (1995); dva puta po 6 tjedana (1996. i 1999) u Istituti ortopedici Rizzoli u Bologni (Italija), dva tjedna iz artroskopije u Klinici za ortopediju Lovran.

Dosadašnja edukacija iz manualne medicine: Certifikat prvog učitelja, velemajstora hiropraktike i osteopatije Vjekoslava Bolkovca; više raznih tečajeva u Italiji, 4 tečaja iz Kaltenborn-Evjenth metode, 4 tečaja iz osteopatije, ABC tecajevi iz koncepta Mulligan.

Član sam:

 • Hrvatskog liječničkog zbora (u pretprošlom mandatu i član Upravnog odbora);
 • Hrvatskog ortopedskog društva (u tri prethodna saziva kao član UO);
 • Hrvatskog udruženja ortopeda i traumatologa;
 • Društva za dječju ortopediju HLZ;
 • Društva za športsku medicinu Hrvatske - Podružnice Rijeka; (bijah tajnik, član UO i od 2004. sam predsjednik);
 • Udruge zdravstvenih djelatnika u športu - Rijeka; (bijah prvi tajnik, član UO i od 2004. sam predsjednik);
 • Gruppo di Studio della Scoliosi e delle patologie vertebrali (GSS) iz Italije od 2002. godine;
 • Društva za promicanje osteopatije – Hrvatska …

Od ostalih “aktivnosti” spomenut ću:

 • od 1992. god. stalni sam sudski vještak Okružnog/Županijskog suda u Rijeci iz područja ortopedija-traumatologija;
 • od 1992. god. stalni sam vještak/član Prvostupanjskog tijela vještačenja / kategorizacije invaliditeta Centra za socijalni rad Rijeka;
 • aktivni sam član Hrvatskog saveza inovatora s ostvarenom intelektualnom zaštitom za tri inovacije u klasi modela i jedan u klasi ‘žiga’. Za inovaciju "SOBNA PLAŽA" osvojih zlatnu medalju s posebnom diplomom na Svjetskoj izložbi inovacija Eureka 2001. u Bruxellesu, prvu nagradu grada Rijeke za inovacije i Zlatno jedro na međunarodnom sajmu "Nautica" 2002. Za inovaciju ‘Correcto - višepoložajni zglob’ za ortopedsku postolu osvojih srebrnu medalju na Međunarodnom salonu inovacija u Ženevi 2003. god., brončanu medalju na Svjetskoj izložbi inovacija Eureka 2003. u Bruxelles-u i brončanu medalju na međunarodnoj izložbi Arca 2004. u Zagrebu kao i Priznanje za visoku razinu inovacije iz medicine na 4. Sajmu inovacija 2002. u Rijeci;
 • član sam predsjedništva Udruge zdravstvenih djelatnika u košarci Hrvatskog košarkaškog saveza (u 3. sazivu) i liječnik reprezentativnih vrsti Hrvatskog košarkaškog saveza od l996. god (s do sada osvojene 4 medalje na međunarodnim natjecanjima I ostvarene dvije kvalifikacije na evropsko prvenstvo). Dugogodišnji sam predavač na osnovnim i naprednim tečajevima iz športske medicine, Seminarima HUZDUK i HOO; Zamjenik sam šefa Zdravstvene vrste na Mediteranskim igrama Pescara 2009. god;
 • nositelj sam licence H.U.P.E.D.-a za manualnu medicinu do 2007. god;
 • učitelj sam skijanja s međunarodnom (I.S.I.A) licencom i dugogodišnji voditelj škola skijanja (Ski-kluba "Rijeka" 1974-1980. i od 1993. Ski-cluba "Silver");
 • nositelj sam zlatne iskaznice Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata, Spomenice Domovinskog rata 1990-92, Zahvalnice Hrvatskog liječničkog zbora i više raznih priznanja za svoj dosadašnji stručni i društveni rad.

Za točnost gore navedenih podataka jamčim pravno i moralno.

Mr.sc. Aleksandar STOŠIĆ, dr. med, specijalist ortoped i inovator